Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η ενοποίηση των νεφών;

Το cloud storage  διαδίδεται όλο και περισσότερο. Από τη μια επαγγελματικές, επί πληρωμή λύσεις, όπως το Amazon S3 και από την άλλη δωρεάν προτάσεις όπως το skydrive με τα 25Gb του.
Κάθε μια με τις ιδιαιτερότητές της ως προς τη χρέωση και  τον τρόπο πρόσβασης.
Δύσκολα βρίσκει κανείς κάτι που να τον καλύψει από όλες τις πλευρές, το skydrive για παράδειγμα δίνει άφθονο χώρο, αλλά δεν προσφέρει (επίσημα) ftp ή webdav πρόσβαση.
Έτσι κάποιος μπορεί να βρεθεί στην κατάσταση να διαχειρίζεται 3-4 διαφορετικούς cloud λογαριασμούς, με όλη την πολυπλοκότητα που αυτό συνεπάγεται.
Εγώ για παράδειγμα έχω 3x25Gb λογαριασμούς skydrive και 2Gb Amazon S3.
Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει λύση η SmeStorage.

Παρεμβάλλει ένα εικονικό file system ανάμεσα στο χρήστη και στους cloud λογαριασμούς που έχει, στο οποίο οι διαφορετικοί λογαριασμοί εμφανίζονται σαν φάκελοι. Τα φυσικά δεδομένα εννοείται ότι παραμένουν στον cloud provider. Τα clouds που υποστηρίζονται είναι πάρα πολλά:



Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύστημα οποιοσδήποτε ftp, webdav αλλά και pop3 λογαριασμός του χρήστη και να χρησιμοποιηθεί σαν αποθηκευτικός χώρος.
Εξίσου πλούσια είναι και τα παρεχόμενα εργαλεία πρόσβασης:

Yποστηρίζονται εργαλεία virtual drive και auto sync για Windows, MacOs και Linux, πρόσβαση μέσω web browser, ενσωμάτωση σε κοινωνικά δίκτυα και CMS όπως το WordPress και το Joomla και υπάρχουν εφαρμογές για IOS, Android και Windows Phone.
Επίσης μπορεί κάποιος να συνδεθεί στο σύστημα με Webdav αλλά και FTP.
Προσφέρονται επίσης κάποιες προχωρημένες λειτουργίες όπως τα smart folders
και τα backup clouds.
Τα smart folders ενοποιούν στον ίδιο εικονικό φάκελο αρχεία από διαφορετικά clouds ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο τα όρια χωρητικότητας.
Έχω για παράδειγμα ένα φάκελο με φωτογραφίες 35Gb  που απλώνεται σε δύο λογαριασμούς skydrive.
Τα backup clouds είναι μια εξαιρετική ιδέα. Ορίζετε ένα cloud account σαν master και ένα άλλο στον ίδιο ή και άλλο provider σαν  backup.
Το δεύτερο θα αποτελεί μια πιστή εικόνα του πρώτου με αυτόματους συγχρονισμούς.
Έτσι ξεπερνάμε και το πρόβλημα της προσωρινής μη διαθεσιμότητας αρχείων λόγω τεχνικών προβλημάτων ενός παρόχου.
Υποστηρίζονται ακόμη:
  • Media streaming
  • Κατάτμηση μεγάλων αρχείων σε τμήματα αποδεκτού μεγέθους από τον πάροχο
  • Ισχυρή κρυπτογράφηση των αρχείων αν θέλουμε περισσότερη ασφάλεια.
  • Κοινή χρήση αρχείων απο ομάδες εργασίας
  • Δημοσίευση public αρχείων με direct links.
Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάμε ότι το σύστημα δεν διατηρεί παρά μόνο τα μεταδεδομένα των αρχείων μας.
 Έτσι αν το παρακάμψουμε και διαχειριστούμε αρχεία απ'ευθείας στον cloud provider, δεν θα έχει συνεπή εικόνα, εκτός και αν ρητά ή μέσω προγραμματισμένης ενέργειας του δώσουμε εντολή να ξανασυγχρονίσει την εικόνα που έχει για τα αρχεία μας.
Όσον αφορά τέλος στις χρεώσεις, προσφέρονται δίαφορα πακέτα, πολλά από τα οποία έχουν το σημαντικό προσόν της εφάπαξ πληρωμής και όχι με το μήνα.
Το βασικό πακέτο είναι δωρεάν και προσφέρει πρόσβαση σε ένα cloud λογαριασμό της επιλογής του χρήστη, συν 1GB Αmazon S3 storage με όριο traffic 1Gb το μήνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Personal Lifetime Cloud με 10 providers, 2Gb S3 χώρο, και χωρίς περιορισμό χρήσης (εκτός fup) με $40 εφάπαξ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας. Παρακαλώ, όχι greeklish!